Waarom blijven schrijven in tijden van ChatGPT
16622
post-template-default,single,single-post,postid-16622,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Waarom blijven schrijven in tijden van ChatGPT

Sanne & Karlijn

Of ik bang ben dat ik straks overbodig ben als schrijver? Ik ben vast niet de enige creatieve maker die deze vraag veel krijgt, nu steeds meer mensen ChatGPT ontdekken. Kwam je eerder nog heel makkelijk weg met een ‘wie schrijft, die blijft’; in een wereld waar kunstmatige intelligentie teksten genereert, lijkt die uitspraak steeds minder relevant. Lijkt, want is het ook echt zo? Natuurlijk is er veel veranderd en gaat dat razendsnel. En ook ik gebruik AI in mijn werk – het helpt me om efficiënter te zijn en soms ook om inspiratie op te doen. Maar bang dat ik als schrijver en contentmaker overbodig word? Nee, ben ik niet. Sterker nog, de opkomst van tools als ChatGPT heeft me juist geholpen om mijn eigen vakmanschap opnieuw te waarderen. Het zet alles weer even op scherp en triggert om mezelf opnieuw uit te vinden. Een van de mooie dingen aan het ondernemerschap, als je het mij vraagt

Het triggerde me ook om er nog iets verder in te duiken; waarom ‘blijven schrijven’ ook (juist) nu relevant is. Want: schrijven is zóveel meer dan gewoon content maken, de juiste woorden op papier zetten en pagina’s vullen. En ja, AI kan je helpen met structuur en ideeën, maar de echte waarde van schrijven zit in wat jij eraan toevoegt: jouw stem, jouw stijl, jouw verhaal. Dus blijven schrijven in tijden van ChatGPT? Ja, alleen al om deze zes redenen.

1. Orde & overzicht
In een wereld vol prikkels biedt schrijven rust. Alleen al een simpele to-do-lijst kan je helpen om je gedachten te ordenen en overzicht te houden. Dingen op papier zetten, zorgt voor ruimte zodat je je weer kunt richten op belangrijke taken. Je hersenen kunnen beter functioneren omdat schrijven zorgt voor structuur. Je innerlijke chaos opruimen, dat moet je nog steeds zelf doen en kan AI niet voor je doen.

2. Beter formuleren en uitdrukken
Schrijven dwingt je om na te denken over woorden en zinnen. Het helpt je jouw verhaal te vertellen, zoals alleen jij dat kunt en past bij jou. Of dat nu een persoonlijke ervaring is of een zakelijke boodschap. En, zo schijnt: wie goed schrijft, kan zich ook mondeling beter uitdrukken.

3. Jouw unieke stijl
Wat je schrijft, draagt altijd iets van jou mee. Of het nu gaat om je woordkeuze, toon of perspectief: jouw persoonlijkheid zit in elk stuk tekst. Dit maakt schrijven niet alleen functioneel, maar ook een manier om jezelf te laten zien. En, dus ook om je met je teksten te onderscheiden tussen alle andere content die gemaakt wordt.

4. Goed voor je gezondheid
Iets moeten schrijven, je zou ervan in de stress kunnen schieten. Toch werkt schrijven juist stress verlagen. Het prikkelt je fantasie en draagt bij aan een betere mentale gezondheid. Dagelijks je gedachten opschrijven – bijvoorbeeld in een dankbaarheidsdagboek – kan je helpen doelen te bereiken en meer tevredenheid in het leven te ervaren.

5. Geeft je creativiteit vleugels
Of je nu een kort verhaal bedenkt, je gevoelens opschrijft of een brainstorm doet: het prikkelt je creatieve brein en zet nieuwe ideeën in gang.

6. Schrijven mèt AI is leuk!
Last but not least: in plaats van AI te zien als eng en een bedreiging, kun je het ook zien als iets leuks en heel handig. ChatGPT kan zomaar je sparringpartner zijn, hulpje of collega die net iets beter is in eindredactie, bondiger schrijven of titels en koppen bedenken, dan jij. Het neemt je werk uit handen, en maakt schrijven dus leuk!

Hoe houd je schrijven leuk?
• Maak er een ritueel van: Begin klein, zoals vijf minuten per dag schrijven.
• Laat perfectie los: Freewriten – gewoon schrijven zonder na te denken – kan bevrijdend zijn.
• Lees meer: Inspiratie opdoen uit andermans woorden kan je eigen schrijven verrijken.