
02 Feb Lees-, luister- en kijktips: Daniëlle Schreurs
We zitten weer aan de goede kant van de wintertijd, maar moeten nog wel wat weken doorkomen waarin het nog steeds lang donker is en het buiten ongezellig koud en guur kan zijn. Daarom deel ik de komende tijd leuke, fijne en inspirerende lees-, kijk- en luistertips met je. Van mezelf, maar ook van mensen uit mijn omgeving. Zo worden die laatste winterweken misschien net iets fijner.
In deze aflevering Daniëlle Schreurs uit Zeist. Daniëlle is trendwatcher en toekomstonderzoeker. Vanuit haar eigen bureau ‘Futuremap’ focust zij zich op de toekomst van werken, leren en organiseren. Naast dat ze met veel kennis en bevlogenheid het podium opklimt om te vertellen over de toekomst, zet ze ook graag haar tanden in toekomstvraagstukken binnen jouw organisatie en wordt ze momenteel regelmatig ingeschakeld als ‘Generatie Z’ expert.
Welk boek ligt er op dit moment op je nachtkastje en waarom is het een aanrader (of niet)?
“Er ligt er niet één, maar een hele stapel. Ik lees altijd van alles door elkaar. Voor werk lees ik momenteel ‘Er is leven na de groei’ van Paul Schenderling. Een absolute aanrader. Hij schrijft over hoe we in Nederland ongelimiteerde economische groei een halt kunnen toeroepen, terwijl welvaart in tact blijft en het welzijn wordt verbetert. Daarnaast heb ik “De jongen op de Berg’ van John Boyne bijna uit. Hij is veruit de beste schrijver die ik ken. Ook dit boek is weer schitterend.”
“Hij schrijft over hoe we in Nederland ongelimiteerde economische groei een halt kunnen toeroepen, terwijl welvaart in tact blijft en het welzijn wordt verbetert: een absolute aanrader dus.”
Ligt er al iets klaar voor als je dit boek uit hebt?
“Tuurlijk! Het volgende boek van John Boyne: ‘De witte veer’ En daarnaast ga het boek ‘Werk; een geschiedenis van de bezige mens -van de oertijd tot heden’ lezen van antropoloog James Suzman.”
Jouw ‘alltime favourite’ waarvan je vindt dat eigenlijk iedereen het zou moeten lezen?
“Haha, dat vraag je aan iemand die niet kan kiezen? Ik vind ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman een inspirerend boek. En ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ van Delia Owens greep me naar de keel; echt prachtig!”
Je favoriete podcast (en het moment om die te luisteren)?
“Dat is ‘Marc-Marie & Aaf vinden iets’. Heerlijk om tijdens treinreizen of hardlopen te luisteren.”
Welke serie ‘bingewatch’ je op dit moment?
“Momenteel even niks. Maar onlangs heb ik wel het vijfde seizoen van The Crown gekeken en kijk ik uit naar het volgende seizoen van Lupin.”
Wat lees je graag voor (waarom)?
“Pluk van de Petteflet van Annie MG Schmidt. Het was als kind al m’n favoriet en ik vind het nog steeds een geweldig boek. Die fantasie en prachtige tekeningen van Fiep Westendorp, daarvan kan ik blijven genieten.”
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Wat het verhaal is achter die naam? Daarin nemen we je graag mee. Eerst en vooral, omdat we liefhebber (en aanhanger) zijn van ‘positieve journalistiek’. Met onze verhalen – of deze nu van onszelf of van onze opdrachtgevers komen – willen we informeren, hopen we te inspireren en daar waar gepast ook te amuseren. Waar mogelijk gaan we op zoek naar de positieve kant en boost om zo de wereld net een beetje mooier (lees: zonniger) te maken.
We halen de zonnige kant net een beetje extra naar boven in onze verhalen: die sunny side up …uhh south dan, in ons geval. Want die south, als verwijzing naar het zonnige zuiden waar onze roots liggen, die hebben we er graag in. Niet alleen omdat we houden van dit stukje Nederland waar alles net even zonniger, zoeter en zaliger is.
Maar zeker ook omdat het als een rode draad door onze werkzaamheden en producties loopt. We hebben het geluk dat we met regelmaat worden gevraagd om dat zuiden in beeld te brengen en te beschrijven. Dat stukje zuiden dat in onze ogen zoveel meer is dan bourgondisch en een ‘good life’ regio. Waar creativiteit en inventiviteit bij jong en oud volop aanwezig is en waar nog zoveel mogelijk is. Mogen we dat hier met zijn allen niet af en toe wat harder roepen? Stiekem zien we het dan ook als onze ‘missie’ om al die plekjes, personen, initiatieven en verhalen die dat zuiden kleur geven, te vinden, vertellen en te delen met de rest van de wereld. What’s in a name?
Je las het al: de wereld, en dus ook die van onze lezers en opdrachtgevers, net iets mooier maken. Dat doen we graag. Hoe we dat doen? Door altijd op zoek te gaan naar het persoonlijke verhaal achter het product, de dienst, het bedrijf en het plaatje van onze opdrachtgever. Daarom vragen we altijd door, kijken verder en denken mee. Met een frisse blik, gezonde portie nuchterheid en oog voor de actualiteit zorgen we zo voor creatieve twist en creëren impact met jouw boodschap, zodat deze aankomt en blijft hangen.

john hopkins
Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstr averunt lectores.

john hopkins
Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstr averunt lectores.

john hopkins
Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstr averunt lectores.

john hopkins
Typi non habent claritatem insitam; est usus legentis in iis qui facit eorum claritatem. Investigationes demonstr averunt lectores.
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Maastricht is onze ‘hometown’, onze favoriete stad. We zitten er middenin, en als er een nieuwtje is, zitten we er het liefst bovenop. Erover schrijven doen we dus graag en verveelt nooit. Voor de verschillende opdrachtgevers voor wie we over Maastricht schrijven, heeft dat als voordeel dat we snel snappen waar het over gaat, we hebben vaak weinig input nodig om een verhaal te maken. We volgen ontwikkelingen op de voet en kunnen daardoor snel schakelen en verbindingen leggen. Maar elke opdrachtgever is er één en elke opdrachtgever verdient een eigen en uniek verhaal, ook als het over hetzelfde onderwerp gaat. Dat is soms best een uitdaging. Deze hulpmiddelen helpen ons iedere keer opnieuw uniek en creatief te blijven.
P.S: Maastricht is in dit geval een voorbeeld. Onze tips gelden uiteraard voor het creëren van unieke content in het algemeen!
Varieer in vorm
Speel met de vorm en opzet van je verhaal. Variëren in de manier waarop je iets vertelt en hoe je het verhaal presenteert, kan helpen het verhaal een creatieve draai te geven. Denk aan vormen als een blog, interview, reportage. Gooi er eens een lijstje doorheen, zo’n opsomming maakt het compact en leest altijd makkelijk en snel. En ook: is een geschreven verhaal wel het meest geschikt of passen een korte film, podcast of illustratie misschien wel veel beter bij je verhaal? Stem je vorm af op het type opdrachtgever, het kanaal, de ontvanger en het verhaal dat hij/zij te vertellen heeft.
Focus en kies
Hoewel het thema hetzelfde is, is de kans groot dat het doel en de doelgroep van een tekst en de opdrachtgever verschillen. Door heel goed daarop te focussen en te verplaatsen in de lezer/ontvanger en de belangrijkste boodschap van het verhaal, wordt het kiezen voor een bepaalde insteek en invalshoek een stuk makkelijker.
Koppeling met de actualiteit
Het weer, de seizoenen, een groot evenement, een nieuwsbericht of actuele ontwikkeling; door in je verhaal een koppeling te maken met een bepaalde actualiteit, voorkom je dat je in de herhaling valt en kun je je verhaal net weer even aan een creatieve insteek helpen.
Vertellers vertellen
Maak gebruik van vertellers die het verhaal voor je vertellen (ook al schrijf je hem nog wel zelf), gebruik quotes of schrijf het in interview vorm. En ook: durf daarbij af te wijken van voor de hand liggende personen binnen een organisatie. Bij een interview wordt vaak al snel gekozen voor een manager of eigenaar. Vraag het eens medewerker die dagelijks op de vloer staat, een buurtbewoner, goede bekende, local, etc. Je verhaal kan daardoor een heel andere wending krijgen, vanuit een andere invalshoek, of een ander emotie.
Zoals je kunt zien: variëren kun je leren. Ook jij!
I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.