Lees-, luister- en kijktips: Sanne Tummers
16207
post-template-default,single,single-post,postid-16207,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Lees-, luister- en kijktips: Sanne Tummers

Omdat je fijne verhalen in boeken, podcasts, docu’s en films vooral niet alleen voor jezelf wilt houden. Precies daarom deel ik ze graag: mijn favoriete Lees, luister- en kijktips. En, hoewel het in dit geval mijn eigen tips zijn, deel ik graag ook de tips van mensen uit mijn omgeving van wie ik weet dat ze goede tips hebben. Dus kijk vooral ook even verder tussen de South Notes voor meer.
[/vc_column_text]

Welk boek ligt er op dit moment op je nachtkastje en waarom is het een aanrader (of niet)?
“Ik lees op dit moment het boek ‘Op alle fronten’ van Amerikaanse correspondente en journaliste Clarissa Ward. Ik kocht het boek naar aanleiding van een interview met haar een tijd geleden in het TV-programma College Tour. Misschien is het een ‘vak dingetje’, maar wat mij betreft een aanrader. Ik had het vroeger al toen ik als kind aan de buis gekluisterd zat tijdens de Golfoorlog, en het nieuws op de voet volgde. Op een gegeven moment wist ik precies welke NOS-verslaggever waar zat. Ik vond het zo fascinerend, want hoe was het mogelijk dat zij daar waren en hun werk deden. In een gebied waar zoveel gevaar op de loer ligt. En dat vraag ik me nu eigenlijk nog steeds af, bij het zien van bijvoorbeeld Iris de Graaf die voor NOS in Moskou zit. In haar boek neemt Clarissa je mee naar allerlei conflictgebieden waarin ze in de afgelopen jaren is geweest. Afgewisseld met een inkijkje in haar loopbaan en privé-leven. Ze beschrijft hoe het er daaraantoe gaat, hoe ze haar werk daar doet als vrouw in een dan overheersend mannenwereld. Haar motto luidt: ‘blijf nieuwsgierig’. En daar gaat ze heel ver in. Ze schuwt geen risico’s en gaat confrontaties niet uit de weg. Van het trotseren van bommen tot interviews met hoge officieren uit het leger: ik hang aan haar lippen.”

Ligt er al iets klaar voor als je dit boek uit hebt?
“Ja! Het boek ‘Waar is het avontuur (zoektocht naar een avontuurlijker leven)’. Een boek waarin schrijfster Brigitte Ars op onderzoek gaat naar de hedendaagse betekenis van avontuur en avonturiers.”

Haar motto luidt: ‘blijf nieuwsgierig. En daar gaat ze heel ver in. Ze schuwt geen risico’s en gaat confrontaties niet uit de weg. Van het trotseren van bommen, tot interviews met hoge officieren uit het leger: ik hang aan haar lippen.”

Favoriete podcast (en moment om te luisteren)?
Het heeft even geduurd, maar ik ben nu echt fan. Inmiddels luister ik bijna wekelijks wel een of meerdere podcasts. Heerlijk vind ik het. Tijdens het hardlopen of het doen van ‘huishoudelijke shizzle’. Enige nadeel vind ik het enorme aanbod. Precies dat wat ik met Netflix ook wel een beetje heb: te veel en niet weten waar te beginnen, door de bomen het bos niet meer zien. Inmiddels is er sowieso wel een serie die ik volg en dat is ‘Hoeveel ben ik waard de podcast’ van Rolien Magendans. Zij interviewt telkens inspirerende ondernemers of andere gasten en spreekt met hen over de verschillende vormen van waarde; financiële waarde, eigenwaarde en levenswaarde. Met eigenlijk altijd één hamvraag als vertrekpunt: Wanneer wist je wat je waard bent? Een goede mix van zakelijke inspiratie en persoonlijke inzichten. Ook de podcasts van psycholoog Thijs Launspach vind ik fijn. Een van de laatste, en wat mij betreft een aanrader, is het interview met filosoof Damiaan Denys over ‘Waarom we moeten stoppen met excelleren’. Dat is wel al een aflevering uit januari 2022, maar nog steeds heel actueel. Tot slot, voor mensen uit het content/film/TV-vak, de podcastserie ‘Goed Gemaakt’ van regisseurs Tom Roes en Tim van Gils over goed gemaakte tv. Zij gaan in gesprek met de makers van televisieprogramma’s of documentaires; van regisseur tot eindredacteur, van editor tot cameraman. Hoe maak je goede tv? En hoe vooral niet?

Welke serie ‘bingewatch’ je op dit moment?
“Ik ben eerlijk gezegd geen bingewatcher. De series waar iedereen het vaak over heeft, gaan meestal een beetje aan me voorbij. Een kijktip heb ik wel: de serie ‘Langs de nieuwe zijderoute’ van Ruben Terlouw en Jelle Brandt Corstius. Deze was de afgelopen weken te zien op zondagavond op NPO2. Wat een prachtige, aangrijpende serie vind ik dat. Een eye opener tot en met. Je valt van de ene verbazing in de andere van wat er zich afspeelt langs die oude handelsroute in Centraal Azië. De meest schrijnende en hartverscheurende persoonlijke verhalen brengen ze aan het licht. Ik wilde wegkijken, maar voelde ook dat ik moest blijven kijken. Ongelofelijk knap gemaakt!”

[/vc_column][/vc_row]