Interview Chrisje Verheijen over misvattingen bij sporten
16502
post-template-default,single,single-post,postid-16502,single-format-standard,bridge-core-2.5.4,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-23.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.4.1,vc_responsive

Interview Chrisje Verheijen over misvattingen bij sporten

Het hoeft geen pijn te doen en ook geen uur te duren

Kom op. Dat kan harder, dat kan sneller. Dat kan zwaarder!” Wie kent ze niet, deze ‘bemoedigende’ woorden van de (personal) trainer tijdens je sportles? Alles om je maar aan te sporen nog net een tandje bij te zetten. Je hebt immers niet voor niets veel geld betaald voor de training of de trainer die je speciaal hebt ingehuurd omdat er anders niets terechtkomt van dat sporten. En, pijn is fijn en nodig om straks topfit te zijn, nietwaar? Maarreh, is dat wel echt zo? Want het kan ook anders. Als je het sports lover en trainer Chrisje Verheijen vraagt tenminste. “Het hoeft geen pijn te doen en ook geen uur te duren,” aldus deze fitte, frisse en vrolijke personal trainer uit Maastricht (op telkens weer andere en unieke sneakers). Oke, tell me, daar wil ik meer over weten!

Chrisje_3

tekst: Sanne Tummers

Niet schreeuwen en drillen

“Ik weet het nog wel in de tijd dat ik nog veel groepslessen gaf. Toen voelde ik me soms alleen in de wijze waarop ik lesgaf. Mijn aanpak week nog weleens af van hoe collega trainers het deden,” vertelt Chrisje vanuit de lichte, rustgevende trainingsruimte in haar eigen huis. De ruimte die precies de rust en kalmte ademt zoals je die ook ervaart in haar online work-out video’s en die door haar ‘coachies’ zo gewaardeerd wordt tijdens de 1 op 1 personal training sessies. “Het maakte me in die tijd weleens onzeker. In tegenstelling tot collega’s die de hele voorste rij opzweepte met hun stuiterende en duidelijk hoorbare enthousiasme, waren het bij juist de mensen meer achterin de zaal met wie ik de meeste interactie voelde. Dat schreeuwerige, dat zit gewoon niet in mij. Nu hoor ik nog weleens terug dat dat juist mijn kracht was en nog is, dat ik altijd bij mezelf ben gebleven. Niet schreeuwen en drillen in de les, maar meer rust en kalmte. En, mensen gingen toch met een goed en voldaan gevoel naar buiten omdat ze op hun eigen niveau lekker getraind hadden.”

Sneakerverslaving

Chrisje werkt vanuit haar stadswoning aan de Groene Loper. Een nieuw en groen stukje Maastricht tussen stad en groen buitengebied. Grote kans dat je haar daar al wandelend tegenkomt. Fit, vrolijk en (bijna) altijd in stijlvolle sportlegging en Nike’s; haar favoriete outfit. Sports lover for life dus. En die sneakers, die kunnen nogal in kleur verschillen per dag. “Dat is echt een verslaving,” biecht ze op. “Maar ik ga geen aantallen noemen!” Lacht ze. Waar haar liefde voor sport vandaan komt? “Die zat er jong in. Als tiener was ik al veel te vinden in de sportschool en deed ik actief mee aan verschillende groepslessen. Ik kreeg de vraag om zelf les te geven en stond dus vrij jong voor een groep. Op die manier heb ik veel ervaring opgedaan op de vloer.” En hoewel ze dat destijds met veel enthousiasme deed, begon het na een tijdje te knagen. “Ik volgde braaf de instructielessen en video’s, leerde de lessen uit mijn hoofd om ze vervolgens aan een groep te geven, maar eigenlijk had ik geen idee wat ik aan het doen was. Als er na de les iemand bij me kwam met rugklachten had ik geen goed advies. Dat triggerde mij, ik wilde meer. Ik besloot de fitnessopleiding ‘Fitness A’ bij Fitvak te doen om zo meer te leren ook over anatomie, maar ook over gebruik van apparatuur. Dat was een goede basis. Van daaruit ben ik de NASM opleiding voor personal trainer gaan doen. Die is heel specifiek en uitgebreid met veel praktijk.”

“Een week lang niet kunnen lopen van de spierpijn, het lijkt soms de norm te zijn. Daarmee maken we elkaar ook wel een beetje gek, want op de lange termijn houd je dat niet vol. Dan wordt sporten echt een kwelling.”

Spierpijn niet de norm

Na de opleiding startte ze meteen als zelfstandig personal trainer. Ook hierbij geldt dat ze dat op een geheel eigen manier doet en daarin in sommige opzichten afwijkt van collega trainers. “Er zijn best wat misvattingen over sporten,” vertelt Chrisje over haar drijfveer. “Dat het pijn moet doen bijvoorbeeld. En, hoe langer en vaker, hoe beter. Een week lang niet kunnen lopen van de spierpijn, het lijkt soms de norm te zijn. Of, dat als je het net niet volhoudt, dat het dan goed is. Daarmee maken we elkaar ook wel een beetje gek, want op de lange termijn houd je het dan niet vol. Dan wordt het zo’n frustratie. Zie dan maar eens gemotiveerd te blijven. Ik geloof daar niet in. Het kan zo anders. Je herstel is zo’n belangrijk onderdeel van je training. Het zegt iets over jouw lichaam en de intensiteit waarmee je moet trainen. Het is vaak beter om 25 minuten te trainen op de juiste intensiteit dan een uur of langer achter elkaar door te knallen en maar te doen wat je trainer voorschotelt.”

Chrisje_4

Prooi voor personal trainer

Want misvattingen over de rol van een personal trainer zijn er volgens Chrisje ook. “Je schakelt een trainer in en alles wat jij moet doen, is komen opdraven op de voor jou gereserveerde tijd en de oefeningen volgen die jouw trainer voor je verzint. En nog meer gas geven als hij je daarin aanspoort natuurlijk. Dat is een beetje het beeld dat mensen hebben bij een personal trainer. Ik geloof daar niet zo in. Daarmee leg je het eigenlijk buiten jezelf, want ‘dan kom ik bij jou en dan word ik weer fit. Zonder jou kan ik het écht niet’. De ideale prooi voor een personal trainer natuurlijk, maar op lange termijn geloof ik daar niet zo in. In mijn ogen draait het er als personal trainer juist om dat je iemand helpt om binnen afzienbare tijd zijn zelfredzaam te zijn en fit te blijven. Ik merk dat ook bij veel van mijn klanten. Die komen op een gegeven moment allemaal op een punt dat ze veel makkelijker ook zelf thuis aan de slag gaan. Hoewel ze komen en overtuigd zijn dat ze mij nodig hebben, blijkt uiteindelijk dat het met hun intrinsieke motivatie wel goed zit. Doordat we samen een modus vinden waarbij het sporten past bij hun lichaam en leefstijl.”

Vanuit die gedachte begon Chrisje met het aanbieden van online work-out video’s. “Op die manier wil ik mijn trainingen toegankelijk maken voor een grotere groep. En ook de mogelijkheid bieden om het zelf te kunnen doen, in je eigen tijd en eigen omgeving. Alles wat je daarbij nodig hebt is een matje en een rustige plek en vooral je aandacht om bewust je oefeningen te doen. Ook al is het maar 20 minuten. Alleen dan voorkom je dat het een grote frustratie en gevecht wordt.”

“Iedereen kan fit blijven op zijn eigen level. Zonder je voortdurend te meten aan anderen, maar door jezelf als uitgangspunt te nemen en een modus te vinden die bij jou past.”

Realistisch resultaat

Snel strak en fit worden, in ‘no time’ een maatje minder. Dat soort beloftes zul je bij Chrisje dus niet snel tegenkomen. “Ik zeg niet dat het niet kan. Het past gewoon niet bij mij. Het is niet waarmee ik klanten wil aantrekken.” Dat is ook terug te zien in haar klantenbestand. Dat voornamelijk uit dames bestaat. “Het zijn veelal zelfbewuste vrouwen die zelf door eigen ervaring vaak een goede inschatting kunnen maken wat wel of niet voor hen werkt. Die fit willen worden en blijven, daar graag aan willen werken, maar wel realistisch zijn.” Want iedereen kan fit blijven op zijn eigen level. Benadrukt Chrisje graag. “Zonder je voortdurend te meten aan anderen. Maar jezelf als uitgangspunt nemen en een modus te vinden die bij jou past. Dan wordt het leuk, dan houd je het vol en dan heb ik mijn doel bereikt.”

Dit verhaal schreef ik voor Chrisje nadat ze bij mij kwam voor een nieuwe webtekst. In plaats van de webtekst besloot ik om er, in overleg met haar, een uitgebreid portretinterview van te maken. Op die manier lukt het veel beter om haar echte verhaal te vertellen. De tekst gebruikte Chrisje als inspiratie en basis voor haar website en andere uitingen.